Wykonanie
Dorsz to łatwo dostępna i pożywna
ryba łowna:-)
Mięso dorsza jest białe, smakuje raczej neutralnie i można je przyrządzić w różnoraki sposób.Oprócz walorów
smakowych podkreśla się to, że jest bogate w witaminy i wielonienasycone kwasy tłuszczowe.Zawiera 65% tłuszczu, z którego wyrabia się
tran, stosowany jako lek w zapobieganiu cukrzycy.Do dzisiejszej potrawy wykorzystałam
filety z dorsza:-):-):-)Przy zakupie zwracałam uwagę, aby filet był ze skórą.Skóra powoduje, że
ryba nie
traci kształtu podczas smażenia.Smak
ryby podkreślam
ziołowym smakiem
pietruszki.Czas przygotowania - 20 minutSkładniki - na 2 porcjeStopień trudności - łatwySkładniki :1/4 szklanki
migdałów w słupkach2 łyżki
masła2 łyżeczki
oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia2
filety z dorsza ze skórą
sól morskaświeżo zmielony, pachnący
pieprzsok z 1/2
cytryny1/2 szklanki
pietruszkiPrzygotowanie :Na średni ogień wstawiam dużą patelnię i wysypuję
migdały. Mieszam bez przerwy, aż zrobią się złociste. Zdejmuję z ognia i przekładam do miski, żeby wystygły.Tę samą patelnię wstawiam na średni ogień, dodaję
masło i
oliwę. Kiedy zaczną wrzeć, dokładam filety skórą do góry. Przyprawiam dobrze
solą i
pieprzem. Smażę aż
ryba się zetnie, około 3-4 minuty po każdej stronie obracając w połowie smażenia. Przekładam filety na podgrzany półmisek, skórą do dołu.Zmniejszam ogień i dolewam na patelnię
sok z cytryny. Mieszam z
masłem i
oliwą, po czym polewam powstałym sosem filety.Posypuję
pietruszkę i
płatkami migdałów.
Natychmiast podaję:-):-):-)
O
kurcze dopiero teraz zauważyłam, że jest zły rok w dacie - nie zwracajcie na nią uwagi, źle dzisiaj ustawiłam w aparacie - przepraszam :-):-):-)Zapewniam, że pod
migdałową pierzynką naprawdę znajdują się filety.Może trochę przesadziłam z
migdałami ale one naprawdę dodają wyrazistości potrawie.Do dania zaserwowałam zapiekane
ziemniaki z
bazylią, które idealnie wkomponowały się w całość.
Przepis na te
ziemniaki podam w następnym
poście.Przepis na
dorsza zaczerpnęłam od Nigelli i jestem bardzo zadowolona, serdecznie polecam.Receptura urzeka prostotą i lekkością, a spożywania tego dania to podróż w nieznane.Aż nie do wiary, że taka prosta
ryba może tak smakować.Serdeczności:-):-):-)